woensdag 7 januari 2009

Nieuwe trends in de computerwereld

Eén van de vele nieuwe trends is de smartphone. Een smartphone is ongeveer hetzelfde al een PDA (Personal Digital Assistant). Veel mobiele telefoons bieden de mogelijkheid om adressen en afspraken op te slaan, maar een smartphone biedt vaak nog wat meer. Het is bijvoorbeeld mogelijk om muziek te beluisteren, films te bekijken, te navigeren met een GPS en te synchroniseren.

Smartphones werken met verschillende besturingssystemen. De meestgebruikte zijn Microsoft Windows Mobile 6 en Symbian.
Smartphones worden vaak bediend via een aanraakscherm met een pennetje en/of via een toetsenbordje met voor iedere letter een aparte toets zoals op de afbeelding.


http://www.smartphonehelp.be/technische-info/wat-is-een-smartphone.html
http://www.vergelijk.be/info/product_smartphone_algemeen/
http://www.pocketinfo.nl/tips/smartphones/1892/wat-is-een-smartphone.html

Computervirussen

Wat is een computervirus?

Virussen zijn een vorm van schadelijke software die met opzet worden geschreven om gegevens te beschadigen. Virussen kunnen zichzelf in een computer verstoppen. Sommige virussen zijn vrij onschuldig, anderen daarentegen zijn schadelijker en kunnen alle gegevens op je computer wissen of er onzin van maken.

Zodra een virus in je computer zit, kan hij je CD's besmetten. Als je ze uitleent aan iemand anders zal het virus zich verspreiden. Je kunt het een beetje vergelijken met iemand die verkouden is en iemand anders ook verkouden maakt.

Tegenwoordig worden veel virussen met e-mail berichten verstuurd. Zodra je een bestand dat bij een e-mail bericht opent, nestelt het virus zich in je computer en verstuurt zichzelf soms automatisch naar andere mensen.

Geschiedenis

Vandaag kent iedereen de term "computervirus", maar dit was eens anders. Deze term bestaat eigenlijk nog maar een kleine 21 jaar. Ontwikkelingen die ons het computervirus brachten, moeten we ongeveer 40 jaar geleden situeren.

Het eerste computervirus

Volgens bepaalde bronnen werd reeds in 1960 het eerste computervirus tot leven gewekt. Het was gemaakt voor Unix-machines en besmette het eerste deel van de harde schijf. Voor de computerdeskundigen was dit virus echter nog onbekend.

Op 10 november 1983 zag het eerste computervirus officieel het daglicht. De Amerikaanse student Fred Cohen presenteerde toen zijn eerste virus op een Unix-systeem. Het programma was in staat zijn omgeving te veranderen en zichzelf te vermenigvuldigen.

Het eerste computervirus werd ontdekt rond 1986 en werkte op DOS-systemen. Dit virus installeerde zichzelf in het BIOS van een systeem en kopieerde vervolgens gegevens naar elke databron die gekoppeld werd aan dit systeem. Op dat moment waren dat voornamelijk diskettes.

De term "computervirus"

De term "computervirus" werd voor het eerst gebruikt in 1984 door Fred Cohen. Hij definieerde een computervirus als volgt:

«Een programma dat andere programma´s kan infecteren door deze zodanig te veranderen dat er een kopie van zichzelf in ondergebracht wordt.»

Evolutie verspreiding

In het begin verspreidden computervirussen zich redelijk traag.
Reden?
In het begin konden computers nog niet goed met elkaar verbonden worden. Bestanden werden tussen verschillende computers doorgegeven via een BBS (Bulletin Board System) of diskettes. Hierdoor bleef de verspreiding van geïnfecteerde bestanden geografisch beperkt. Maar in de loop van de tijd zijn computers meer met elkaar beginnen communiceren. Zo kwam er het LAN (Local Area Network), het WAN (Wide Area Network) en uiteindelijk hebben we nu het welbekende Internet. Ook het intensieve gebruik van e-mail zorgde voor een massala toename van macrovirussen.

In het begin van de jaren negentig, samen met de opkomst en ontwikkeling van internet en e-mail, kwam ook de verspreiding van computervirussen in een stroomversnelling terecht. Een nieuwe manier van verspreiding was immers uitgevonden. In 81 procent van de gevallen wordt een virus nu via e-mail verstuurd naar andere computers.

Soorten virussen

Bestandsvirussen:
Bestandsvirussen zijn de meest gekende en meest verspreide soort computervirussen.
Zodra een besmet bestand gestart wordt, wordt het virus actief.

Scriptbestandsvirussen:

Van deze soort virussen bestaan er slechts een tiental.

Macrovirussen:

Macro virussen komen voor in gegevensbestanden zoals Microsoft Word-documenten, Excel-documenten, ... In deze documenten kan u macro's opnemen om vaak voorkomende taken te automatiseren.
Wanneer u een geïnfecteerd document opent zal het virus het "normal.dot"-bestand (het standaard templatebestand voor alle documenten) besmetten. Vanaf dat moment kan elk document geïnfecteerd worden.
Dit soort computervirus komt erg frequent voor.

Bootsectorvirussen:
Bootsectorvirussen worden verspreid via besmette opstartdiskettes. Een computer kan enkel door een bootvirus geïnfecteerd worden als hij gestart wordt met een besmette opstartdiskette.

Van zodra het virus geladen is, wijzigt het virus het BIOS. Opstarten van diskette, netwerk, ... wordt zo onmogelijk.
Omdat men tegenwoordig meer met opstartcd-roms werkt in plaats van opstartdiskettes komen deze virussen tegenwoordig minder voor.

Trojan horse:
Trojan horses of letterlijk vertaald "Trojaanse paarden" zijn eigenlijk geen echte virussen omdat ze zich niet vermenigvuldigen. Trojaanse paarden zijn programma's die ongewenste handelingen uitvoeren terwijl ze zich voordoen als nuttige programma's.
Trojans kunnen o.a. de structuur van actieve schijfstations wissen (FAT, ...).


Multipartite virussen:
Multipartite virussen infecteren zowel uitvoerbare bestanden als gegevensbestanden en bootsectoren. Ze kunnen infecteren via een netwerk.

Polymorfe virussen:
Polymorfe computervirussen zijn in staat om van gedaante te veranderen. Dit wil zeggen dat de code verandert, maar de functie van het virus niet wijzigt. Omdat virusscanners zoeken naar uiterlijke kenmerken van een virus wordt het erg moeilijk om deze virussen te detecteren. De enige mogelijkheid om ze te detecteren is om alle gedaantes in het antivirusprogramma op te nemen.

Stealth virussen:
Stealth virussen blijven actief in het geheugen en kijken wat er op de computer gebeurt. Een stealth virus gaat een besmet bestand bij het openen snel desinfecteren. Van zodra het bestand opnieuw gesloten wordt, wordt het opnieuw besmet. Als een stealth virus merkt dat er met een antivirusprogramma gescand wordt, verbergt het zich voor de virusscanner door de originele bestanden van voor de besmetting terug te plaatsen. Van zodra de virusscanner voorbij is, wordt het besmette bestand teruggeplaatst. De virusscanner zal dit soort virussen dus erg moeilijk kunnen vaststellen omdat er tijdens het scannen tijdelijk geen besmetting meer is.

Een oplossing voor dit probleem is het starten met een opstartdiskette zodat het virus niet kan laden en het de bestanden dus niet kan desinfecteren tijdens het scannen.

Encrypt virussen:
Encrypt virussen coderen zichzelf telkens met een andere willekeurige sleutel in programma's die niet op een virus lijken en andere bestanden niet kunnen besmetten. Om andere bestanden te besmetten decodeert het virus zich, waardoor het zichtbaar wordt voor antivirusprogramma's.

Tunneling virussen:
Tunneling is een techniek die door virussen gebruikt wordt om de werking van het antivirusprogramma niet correct te laten verlopen. Een antivirusprogramma tracht de acties van een besturingsysteem te onderscheppen als het een computervirus wil gaan uitvoeren. Tunneling virussen zorgen ervoor dat het besturingsysteem het virus al uitvoert voor het antivirusprogramma de kwaadaardige code detecteert.

Sparse infectoren:
Sparse infectoren proberen aan de aandacht van antivirusprogramma's te ontsnappen door enkel onder bepaalde omstandigheden te infecteren.Ze infecteren bijvoorbeeld enkel op de 15de van elke maand of ze infecteren enkel bestanden met een specifieke bestandsgrootte. Het virus probeert zich op deze manier langzaam maar zeker over het systeem te verspreiden.

Retro virussen:
Retro virussen vallen antivirusscanners aan door databestanden die nodig zijn voor het starten van antivirusscanners te verwijderen. Bijgevolg kan uw antivirusprogramma niet meer starten en kan u dus niet scannen.

Armored virussen:
Een armored computervirus probeert het virusprogramma te misleiden door zijn positie op de harde schijf vals door te geven. Daardoor is het moeilijker voor het antivirusprogramma om te vinden waar het virus nu echt staat. Ook maakt het virus het disassembleren moeilijker waardoor virusscanprogrammeurs het moeilijker hebben om te bekijken wat het virus doet.

Hybrid virussen:

Hybrid computervirussen proberen via een combinatie van verschillende technieken uw computer te infecteren. Hierdoor wordt het erg moeilijk om deze virussen te verwijderen. Vooral de technieken van macrovirussen en bootsectorvirussen worden hierbij gebruikt.

Wormen:
Een worm is een programma dat zich heel snel kan verspreiden. Van zodra de gelegenheid zich voordoet probeert hij zich te kopiëren. Vele wormen zijn aangepast aan het Windows-besturingssysteem zodat ze zichzelf kunnen versturen via e-mail, irc, ...

Hoaxes:
Hoaxes zijn e-mails waarin men u waarschuwt voor onbestaande virussen. Vaak wordt er gevraagd om die e-mail naar zoveel mogelijk mensen door te sturen zodat de waarschuwing snel verspreid zou worden.

Vele mensen gaan jammer genoeg, met nochtans goede bedoelingen, in op deze waarschuwingen. Waar men niet aan denkt is dat hierdoor helpdesken regelmatig overspoeld worden met vragen over dit soort nepvirussen.
Als u wil weten of een virusmelding echt is of niet kan u terecht op nepwaarschuwing.nl Daar vindt u een overzicht van alle bekende hoaxes.

Vandals:
Vandals zijn echte vandalen. Ze komen voor in Java applets, ActiveX, scripts en plug-ins. Aangezien vandals geen echte virussen zijn hebben ze ook geen virushandtekening. Vandals kunnen in alle vormen voorkomen. Antivirusprogramma's kunnen hier dus niets tegen doen. Opletten is de boodscap!

Hier is nog een leuke link om te weten te komen hoe virussen te werk gaan (engels gesproken) : http://nl.youtube.com/watch?v=sxal31zIKdE


http://www.netonline.be/ict/virussen.asp
http://proto.thinkquest.nl/~klb022/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Computervirus

Nieuwe vormen van criminaliteit

Cybercrime is de bekendste en meest voorkomende vorm van computercriminaliteit.
Het is niet de bedoeling dat iemand neerslaan met een laptop als computercriminaliteit wordt gezien.

Voorbeelden van cybercrime zijn:

  1. (kinder)porno
  2. het seksueel benaderen van minderjarigen, ook wel grooming genoemd
  3. haat zaaien en aanzetten tot terrorisme
  4. internetfraude: gebeurt via 'phishing', criminelen achterhalen via betrouwbaar lijkende websites creditcard- of andere persoonlijke gegevens, om zo te frauderen
  5. platleggen van netwerken via spam of hacking

http://en.wikipedia.org/wiki/Cybercrime
http://www.isoc.be/forum3/viewtopic.php?t=91
http://ludit.kuleuven.be/software/beveiliging/pdf/cybercrime.pdf

Milieuaspecten bij het gebruik van een computer



De milieubelasting van een computer zit vooral het verbruik. Op de tweede plaats staat energie die nodig is voor productie en afvalverwerking. Nieuwere versies van computers volgen elkaar in een snel tempo op. Daardoor raken ze snel verouderd. Eigenaars kiezen vaak al een nieuw model voordat hun oude computer fysiek versleten is. Hierdoor komt er veel meer milieubelasting.

Enkele tips voor een zuiniger verbruik:



  1. Schakel uw computer altijd uit. (niet op stand-by)

  2. Gebruik een LCD scherm

  3. Gebruik geen screensavers, ze verbruiken veel meer energie

  4. Draagbare computers zijn zuiniger dan gewone PC's

  5. Gebruik een bespaarstekker of een stekkerdoos met schakelaar

  6. Breng je oude PC naar bedrijven die oude computers upgraden voor scholen en buitenlandse organisaties

http://www.nederlandsevrouwenraad.nl/docs/ICT_duurzaamheid_Egyedi_29-05-08.pdf

http://www.mo.be/index.php?id=348&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=17768&cHash=e72f4cb7c4

http://www.rackham.be/blog/?p=401

http://www.ecopc.be/

Bedreiging van de persoonlijke levenssfeer bij het gebruik van een computer


Iedereen is blootgesteld aan de gevaren op het internet.
Tijdens je online activiteiten, zoals bankieren, beleggen, winkelen, online-spelen op het internet, ben je een mogelijk een doelwit, zelfs als je alleen maar aan het surfen bent.

‘Beter voorkomen dan genezen’, een leuze dit in de computerwereld belangrijk is.
Je kan je computer beschermen en de risico’s beperken.

Enkele tips om je computer te beschermen via de technieken:



  1. Virusscan: gebruik een viruscanner en maak dagelijks een update.
    Virussen zijn programma’s die bedoeld zijn om programma’s op de harde schijf van uw computer aan te tasten, waardoor informatie verloren gaat of de computer beschadigt.
    Virussen kunnen in uw computer komen door:
    -bestanden van het internet te openen en te downloaden
    -via e-mail
    -via diskettes, CD-roms

  2. Firewall: hackers sluipen in je computer of netwerk. Soms gebruiken ze daar speciale apparatuur voor, maar het kan ook voldoende zijn dat ze uw toegangscode vinden doordat deze bij veel mensen bekend is. Een regelmatige wisseling van de toegangscode is belangrijk.

  3. Browser: Een goede browser is zeer belangrijk omdat de hackers gewoon een willekeurige machine met een openstaande poort zoeken. En met een breedbandverbinding is uw computer, wanneer die aan staat, kwetsbaar voor aanvallen, zelfs als uw browser geen verbinding met internet heeft.

Enkele tips om te onthouden:



  1. E-mails: open niet zomaar een e-mail met een onbekend adres en open zeker de bijlagen niet. Pas op voor exe-bestanden die je van vrienden ontvangt. Hun adresboek kan gehackt zijn.

  2. Wachtwoord: een goed wachtwoord bestaat uit hoofdletters, gewone letters en cijfers.

  3. Back-ups: bewaar je informatie door regelmatig back-ups

  4. Systeemscan: controleer regelmatig of je computer in orde is via een complete systeemscan.

http://www.vkis.nl/beveiligingenprivacy.html


http://www.rechterenschool.nl/upload/documents/zuideinde/Ouders/Ouderraad/Miriam%20Harreman_Internet%20voor%20opvoeders.pdf


http://www.security.nl/artikel/22754/1/Wat_is_de_grootste_online_bedreiging_voor_je_privacy%3F.html

Illegaal kopiëren

Als computerprogramma's zonder toestemming van de eigenaar worden gekopieerd of is er sprake van illegaal softwaregebruik. Volgens de wet mag je alleen software kopiëren als de eigenaar toestemming geeft.
Er is sprake van illegaal gebruik zodra iemand meer kopieën maakt dan toegestaan is of als iemand een kopie leent van een ander zonder ervoor te betalen.
Er zijn een paar vormen van illegaal kopiëren die veel voorkomen zoals:

- Het laden van harde schijven:
Het zonder toestemming laden van software op de harde schijf van een computer om die door te spelen, is illegaal.

- Vervalsing:
Vervalsing is het illegaal kopiëren van software waarop auteursrecht rust, met de bedoeling deze software voor origineel te laten doorgaan. Vervalsing gebeurt door piraten die het product namaken en de namaaksoftware (ver)kopen alsof het originele programma's zijn.

- Track cd-roms:
Track cd-roms bevatten illegale kopieën van software. Het verschil tussen de kopers van vervalsingenen en de kopers van track cd-roms is dat de kopers van track cd-roms weten dat ze met illegale software te maken hebben.

- Internetpiraterij:
Het online beschikbaar stellen van software en het downloaden ervan zonder toestemming van de eigenaar zijn vormen van internetpiraterij.




http://www.schoolbieb.nl/voortgezet_onderwijs_doelgroep/1_44_2_vmbo__40_onderwijsniveau_41_/ict_38_informatiekunde/downloaden_en_kopi_235_ren_gr
http://www.adobe.com/nl/aboutadobe/antipiracy/avoid.html
http://www.microsoft.com/netherlands/thuisgebruikers/beveiliging/children/kidspiracy.mspx

maandag 5 januari 2009

Ergonomische aspecten bij het gebruik van computers


De term "ergonomie" is afkomstig uit het Grieks: ergon (= werk) en nomos (=wet).

Ergonomie is een toegepaste wetenschap die zich bezig houdt met een goede houding achter een computer of een andere machine.





Ergonomie zorgt voor:
-een goede verhouding tussen de mens en een machine
-dat de mens de machine bestuurt en niet omgekeerd


ERGONOMISCH WERKEN MET HET BEELDSCHERM


Uit onderzoek onder werknemers die dagelijks met beeldschermen werken, is gebleken dat de volgende klachten het meest voorkomen:



  1. oogklachten (70 %)
  2. vermoeidheid en nerveuze klachten (50 %)
  3. spier- en gewrichtsklachten (37 %)
  4. hoofdpijn (20 %)
  5. huidirritaties, allergie (17 %)
De oorzaak van de klachten moet gezocht worden in alle factoren die het werken met beeldschermen mede bepalen:



  1. de slechte eigenschappen van het scherm (spiegeling, leesbaarheid)
  2. slecht leesbaar handgeschreven documenten
  3. de tijdsduur van het werk
  4. eenzijdigheid van het werk
  5. niet aangepaste verlichting en slechte zonnewering in de werkruimte
  6. onvoldoende aangepaste bril

ERGONOMISCH GEBRUIK VAN HET TOETSENBORD

  1. ruimte voor het toetsenbord moet voldoende zijn om steun te bieden aan de handen en armen
  2. hellend opstelbaar
  3. geen geheel vormend met het beeldscherm en los hiervan geplaatst kunnen worden
  4. in een normale werkhouding moeten de tekens goed leesbaar zijn
  5. oppervlak mat (weerspiegeling voorkomen)
  6. het toetsenbord mag niet verschuiven bij gebruik
  7. toetsen niet te klein
  8. toetsenbord niet te hoog

ERGONOMISCH GEBRUIK VAN DE MUIS


De belangrijkste punten voor het juiste gebruik van de muis zijn:

  1. comfortabele afmetingen zodat het bij uw hand past
  2. de knoppen moeten schuin aflopen
  3. de snelheid van de muiswijzer op uw scherm mag niet te hoog zijn
  4. de knoppen moeten gemakkelijk in te drukken zijn
  5. de muis moet regelmatig van binnen schoongemaakt worden
  6. gebruik een muismat
  7. gebruik eventueel een onderarm steun
  8. houd de muis niet vast met de duim en de pink

DE WERKSTOEL, DE JUISTE LICHAAMSHOUDING

  1. zoveel mogelijk de spieren ontspannen, geen krampachtige houding aannemen
  2. geen te grote druk op de huid om de bloedsomloop niet te belemmeren
  3. de rug recht houden
  4. regelmatig bewegen om de spieren te ontspannen

Bronnen:

  1. http://users.telenet.be/johandedecker/index.html
  2. http://www.ergo2work.be/
  3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ergonomie

Goede voornemens voor 2009!

Hallo allemaal,

Het nieuwe jaar is weer begonnen en iedereen heeft natuurlijk een paar goede voornemens om te verwezelijken.

Nieuwjaar... wat mogen we verwachten?
Een jaar vol vreugde, vrede en vriendschap,
dat heeft ieder in gedachten.
Wensen die mogen uitkomen,
beleven van onvervulde dromen.
Geen macht, rijkdom of weelde die alles overheerst,
gewoon gelukkig zijn met elkander, geven en delen ...
dat raakt een mens het meest.
Zie elkaar gewoon graag,
geef genegenheid en liefde aan eenieder in je leven.
Begin ermee vandaag, en het wordt vast en zeker
een schitterend, sprankelend en boeiend 2009!
Hier zijn een paar van mijn goede voornemens:

- Minder gamen
- Beter mijn best doen op school
- Meer aan sport doen

Nog een paar leuke voornemens:

  1. Groet vreemden gedag
  2. Neem een keer een andere route naar huis
  3. Ga onaangekondigd bij een vriendin langs
  4. Vier groots jouw 12500e geboortedag
  5. Laat je tot op je onderbroek nat regenen
  6. Neem een willekeurig nummer in je hoofd en bestel dat bij de chinees.
  7. Koop een kado voor je vriendin, vader, wie dan ook, gewoon omdat je hem of haar TE GEK vindt
  8. Verstop paaseieren op je werk
  9. Maak foto's van NIET speciale gelegeheden
  10. Koop een bosje bloemen voor je moeder
  11. Doe een cursus; sushi maken, knippen, bonbons maken, salsa dansen, taal, hierogliefen lezen enzovoort
  12. Stap op vreemde (maar interessante) mensen af
  13. Laat een ander je vakantie boeken
  14. Kom 20 minuten eerder of blijf 20 minuten langer op je werk.
  15. Verras je vriendin met een weekendje weg! (voor de mannen)