woensdag 7 januari 2009

Illegaal kopiëren

Als computerprogramma's zonder toestemming van de eigenaar worden gekopieerd of is er sprake van illegaal softwaregebruik. Volgens de wet mag je alleen software kopiëren als de eigenaar toestemming geeft.
Er is sprake van illegaal gebruik zodra iemand meer kopieën maakt dan toegestaan is of als iemand een kopie leent van een ander zonder ervoor te betalen.
Er zijn een paar vormen van illegaal kopiëren die veel voorkomen zoals:

- Het laden van harde schijven:
Het zonder toestemming laden van software op de harde schijf van een computer om die door te spelen, is illegaal.

- Vervalsing:
Vervalsing is het illegaal kopiëren van software waarop auteursrecht rust, met de bedoeling deze software voor origineel te laten doorgaan. Vervalsing gebeurt door piraten die het product namaken en de namaaksoftware (ver)kopen alsof het originele programma's zijn.

- Track cd-roms:
Track cd-roms bevatten illegale kopieën van software. Het verschil tussen de kopers van vervalsingenen en de kopers van track cd-roms is dat de kopers van track cd-roms weten dat ze met illegale software te maken hebben.

- Internetpiraterij:
Het online beschikbaar stellen van software en het downloaden ervan zonder toestemming van de eigenaar zijn vormen van internetpiraterij.




http://www.schoolbieb.nl/voortgezet_onderwijs_doelgroep/1_44_2_vmbo__40_onderwijsniveau_41_/ict_38_informatiekunde/downloaden_en_kopi_235_ren_gr
http://www.adobe.com/nl/aboutadobe/antipiracy/avoid.html
http://www.microsoft.com/netherlands/thuisgebruikers/beveiliging/children/kidspiracy.mspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten